Kouzlo venkovní kuchyňky

Venkovní kuchyňka nabízí dětem možnost projevit svou kreativitu, fantazii a zkoumat různé přírodní materiály jako je písek, bláto nebo voda. Je skvělým prostředkem pro rozvoj dětského myšlení a sociálních dovedností. Venkovní prostředí totiž poskytuje bohaté možnosti pro stimulaci všech smyslů.

Pro venkovní hraní nejraději s dětmi používám realisticky vypadající doplňky od značky Yellow door. Jejich kolekce pro venkovní hraní, vyrobená ze směsi kamenné pryskyřice, je totiž dostatečně robustní, aby odolala těm nejnápaditějším receptům! 

Ovoce

Vyrobte si s dětmi chutný ovocný salát z osmi druhů ovoce: jablko, hruška, broskev, jahoda, avokádo, kiwi, pomeranč a citron.

Zelenina

Uvařte si polévku z osmi druhů zeleniny: rajčat, pak choi, cibule, hrášku, mrkve, hub, okurky a brokolice.

Pečivo světa

Zahrát si můžete také na pekárnu, ve které můžete prodávat bagely, croissanty, makový chléb, preclíky, šafránové housky či kynuté těsto.

Inspirujte se

Ve venkovní kuchyňce trávíme s dětmi velkou část roku, od jara do podzimu. Pro naše hraní v ní nejčastěji využíváme velký tác s podnožím a kovové nádoby. Tuff tray, známý také jako senzorický podnos, je velká mělká nádoba vyrobená z odolného plastu. Je navržen tak, aby udržel různé materiály. Poskytuje dětem všestranný herní povrch. Přidáním několika rekvizit či doplňků se proměňuje v poutavé herní světy, které podněcují k experimentování a rozvíjí kreativitu.

Kovové nádoby, které můžete libovolně plnit pískem, blátem nebo vodou, jsou základem všech mud venkovních kuchyní. Jelikož tyto nádoby u nás zůstávají celoročně venku, je nutné u nich dbát na odolnost a kvalitní zpracování. Při výběru si dejte pozor zejména na povrchovou úpravu, aby Vám co nejdéle vydržely. 

Pusťte se s námi do venkovního hraní :-) Pobyt venku totiž představuje neocenitelný prostor pro rozvoj dětí. Tato činnost má mnoho přínosů, které ovlivňují fyzické, emocionální a sociální aspekty dítěte. Venkovní hraní umožňuje dětem prozkoumávat svět kolem sebe, rozvíjet své dovednosti a budovat zdravé vztahy s ostatními.