Hrajeme si: Egypt

Egypt je fascinující zemí, jejíž historie sahá až do hluboké minulosti.

Jedním z nejznámějších symbolů Egypta jsou bezesporu pyramidy, z nichž největší a nejznámější se nachází v Gíze. Tyto monumentální stavby přitahují pozornost miliony lidí z celého světa a jsou symbolem starověké egyptské civilizace. Sloužily jako hrobky králů. Jedním z nejslavnějších egyptských panovníků je Tutanchamon. Před více než 100 lety objevil jeho hrobku britský archeolog a našel v ní nesmírné bohatství. 

Při pohřbívání movití egypťané využívali procesu mumifikace. Mumifikace měla tělo chránit pro posmrtný život. Jednalo se o ošetření těla solí, speciálními oleji a následném obalení obinadly. Takto byla tělesná schránka lépe uchována pro posmrtný život, ve který egypťané věřili. Jako bohy uctívali zvířata, resp. různé fantaskní bytosti, které byly směsí zvířat a lidí. Zajímavostí je brouk Scarabeus. Egypťané věřili, že tento brouk dokáže přinášet do života štěstí, bohatství a ochraňovat před zlými silami. 

Celá starověká egyptská civilizace vznikla na březích řeky Nil, která je nejdelší řekou v Africe. V deltě řeky Nil rostla rostlina, ze které se dříve vyráběl první papír - papyrus. Pro psaní egypťané využívali obrázkové písmo - Hieroglyfy.

Většinu povrchu Egypta pokrývá poušť. Hlavním městem je Káhira. Pochází odtud spoustu vynálezů jako je papír, klíč nebo třeba zubní pasta. Prši tady jen pár dní do roka. 

Chcete si hrát s námi? Pro vytvoření iluze pouště a stavebního materiálu jsme využili kinetický písek. Pro ilustraci egyptských bohů, panovníků, posvátné kočky či sfingy nám posloužila tuba Egypt. Většinu informací jsem čerpala z Atlasu světa a knihy Mapy. No a pyramida? Ta je součástí geometrické sady, kterou doporučuji pořídit pro každého školáka:-)